Frix Fysio & Performance in zee met Blue Atlantics!

Met gepaste trots vertellen wij in deze blog over onze betrokkenheid als Frix Fysio & Performance bij Blue Atlantics. Via Lucas Voorn zijn wij met dit prachtige initiatief in aanraking gekomen. Wij kennen Lucas al een lange tijd en hebben inmiddels een mooie samenwerking opgebouwd. Lucas benaderde Frix een tijd geleden om weer eens om de tafel te gaan, omdat hij dacht onze expertise op het gebied van fysieke training en inspanningsfysiologie te kunnen gebruiken. Toen Lucas over het team en doel van de Blue Atlantics vertelde om de oceaan over te roeien leek het ons direct heel gaaf om hier ook een bijdrage aan te kunnen leveren!

Onze bijdrage aan team Blue Atlantics is om Lucas te ondersteunen in de opbouw van fysieke training. Samen met Lucas hebben we een trainingsprogramma geschreven voor de komende periode om tot een verantwoorde opbouw te komen. Deze opbouw is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dames niet overbelast raken en de hoge belasting in de latere fase ook aan kunnen. Eerst moet er een goed fundament gelegd worden en controle gekregen worden in de verschillende oefeningen, alvorens de belasting verhoogd kan worden. In de latere fases gaan we dan de belasting geleidelijk aan opvoeren en meer richten op maximale kracht- en uithoudingsvermogen. In de laatste fase gaan we nadrukkelijker sport-specifiek aan de slag en de dames voorbereiden op het echte werk!

Elke fase maken we ook meetbaar qua voortgang; zo hebben we in de eerse fase een testbatterij afgenomen om motorische controle en mobiliteit in kaart te brengen. Frix staat bekend om zijn unieke fysiotherapie maar onderscheidt zich daarnaast ook in innovatieve medische begeleiding. We hebben apparatuur tot onze beschikking om inspanningstesten mee uit te voeren. Dit bestaat bijvoorbeeld uit een fietsergometer inclusief ademgasanalyse. We hebben alle dames op de fiets gezet en een maximale VO2max inspanningstest uitgevoerd met ademgasanalyse. Aan de hand van deze data konden we de fitheid in kaart brengen en metabole effici├źntie en specifieke trainingsadviezen geven aan de hand van hun bepaalde omslagpunten en trainingszones. Naast deze specifieke input om dus gerichter te trainen was dit ook een stuk bewustwording over het lichaam voor de dames.

Frix vindt het mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de fysieke ontwikkeling van de Blue Atlantics en ziet de challenge met vertrouwen tegemoet!

Laurens Frik
Frix Fysio & Performance

14 januari 2022